Gündoğan Rehberi

Gündoğan; Göltürkbükü ve Yalıkavak arasında, Bodrum yarımadasının kuzeyinde yer alır. Eski adı Rumca “Güneş’in doğuşu” demek olan “Farilya” iken, 1961 yılında değiştirilerek “Gündoğan” adını almıştır. Bilinen ilk halkı Lelegler’dir ve sonrasında farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Sonrasında ise Pers, Karya, Bizans ve Osmanlı Devleti bölgeye hakim olmuştur. Tarihi geçmişi ve birçok medeniyete yaptığı ev sahipliği dolayısıyla günümüze ulaşan birçok tarihi kalıntı mevcuttur.

Gündoğan, tarihi dokusu, doğal güzellikleri, denizi ve sakinliğini koruyan yapısıyla Bodrum’un en özel yerlerinden biridir. Bodrum’un diğer tatil beldelerine kıyasla daha kendi halinde bir yer olsa da, doğası ve eşsiz güzellikleriyle tatilcileri kendine çağırmayı başarıyor.

Nasıl Gidilir?

Gündoğan, Bodrum merkeze 25 km mesafede ve ulaşım süresi yaklaşık 30 dakikadır. Bodrum merkezden yaklaşık 15 dakikada bir hareket eden minibüslere binerek Gündoğan’a ulaşılabilir.

Muğla merkezden ise Gündoğan’a direkt otobüs veya minibüs olmayıp, önce Bodrum merkeze, ardından minibüslere binerek ulaşım sağlanabilir.

Havayoluyla Bodrum’a gelen misafirler ise, önce havaalanından hareket eden servislere binerek Bodrum merkeze gelip, buradan yine minibüslere binerek Gündoğan’a ulaşım sağlayabilirler.

Neler Yapılır?

Gündoğan, Bodrum’un kuzeyinde Ege Denizi kıyısında bir yerleşim yeridir. Ege’nin berrak denizi ve Gündoğan’ın kalabalıklardan uzak sakin kıyıları deniz, kum ve Güneş’in huzurunu sonuna kadar hissettiriyor. Rüzgâr elverişli olduğunda sörf yapılabilir, ayrıca dalış için de oldukça uygun bir yerdir. Kalabalık tatillerden hoşlanmayanlara Gündoğan kıyıları bu vaadi oldukça karşılıyor.

Bölgenin çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması, çeşitli kalıntıları günümüze kadar ulaştırmıştır. Gündoğan’a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken tarihi mekânlardan biri antik kral mezarlarıdır. Ayrıca Aziz Apostol Kilisesi, Elli İki Merdiven Kilisesi, tarihi sarnıçlar ve Osmanlı Kulesi görülmesi gereken diğer tarihi mekânlardır.

Gündoğan’ın doğal güzellikleri de görülmeye değer. Bunlardan Peynir Çiçeği Mağarası en özgün olanlarıdır. Çünkü bölgede volkanik kayaçlar etkin olmasına rağmen, Peynir Çiçeği Mağarası küçük bir karstik kayaç yapısı içinde binlerce yılda oluşmuş bir mağaradır.

Gündoğan’da günübirlik tekne turları yapılmaktadır. Bölgede bulunan Fener Adası ve Küçük Tavşan Adası (Apostol Adası) da Gündoğan’a gidince görülmesi gereken yerlerdendir. Yan yana bulunan bu iki adaya, tekne turlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Gündoğan, gerek tarihi kalıntıları, gerekse denizi ve doğal güzellikleriyle tüm ziyaretçileri memnun bırakıyor.

Scroll to Top