Bodrum’un Tarihi

Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Bodrum, hem Türkiye’de hem de dünyada çokça bilinen ve kendine has özellikleri olan bir turizm merkezidir.

Bodrum, tarihi Antik çağlara kadar uzanan geçmişiyle birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. 5000 yıllık bir tarihe sahip olduğu düşünülen Bodrum’un bilinen en eski adı Halikarnassos’tur. Tarihin Babası olarak bilinen Heredot’a göre, Truva Savaşı’ndan sonra bölgeye yerleşen Dorlar, Halikarnassos adındaki bu yerleşim yerini kurdu. Karya ve Leleg halkının oluşturduğu bu bölgeye MÖ 650 yılında Megeralılar gelmiş, şehri daha da büyütmüş ve adını da Halikarnassos olarak değiştiren de yine Megeralılar olmuştur.

MÖ 386 yılında Persler Anadolu’yu işgal ederek, Halikarnassos’u da egemenlikleri altına almayı başarmışlardır. Karyalıların oluşturduğu bölge halkıyla birlikte Persler, Yunanlılar’a karşı savaşmışlardır. Bu savaşta Karya halkının kadın yöneticilerinden I. Artemisia, dünyanın ilk kadın amirali unvanıyla tarihe geçmiştir. Bodrum’da bulunan ve dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleum, Karya kralı Mausolos’un anısına eşi Artemisia tarafından yaptırılan bir anıt mezardır. Halikarnas Mozolesi olarak da bilinen anıt mezar aynı zamanda hem Mısır mimarisini hem de Yunan mimarisini içinde barındırır.

Halikarnas, MÖ 192’de Romalıların, MS 395’te Bizanslıların, MS 11. Yüzyılda da Türklerin egemenliğine geçmiştir. Bir dönem tekrar Bizanslıların egemenliğine geçen Halikarnas son olarak 1522 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına alınmıştır. Halikarnas ismi ise Cumhuriyet’in ilanından sonra Bodrum olarak değiştirilmiştir.

Scroll to Top