M.Ö. 1000 yıllarında inşa edilen Halikarnassos Antik Kenti üzerinde kurulan ve Ege ile Akdeniz Bölgesi’nin kesişme noktasındaki bir tatil beldesi olan Bodrum, yalnız yurt içinden değil yurt dışından da her yaz milyonlarca turist ağırlıyor.
Denizi, birbirinden güzel plajları, sahilleri, koyları, tatil beldeleri, binlerce yıllık tarihi geçmişi ve geçmişten günümüze dek uzanan her biri birer sanat eseri tarihi kalıntıları ile tarihi ve kültürel mirası, yemyeşil doğası ve yeşil ile mavinin bir arada ender bulunduğu eşsiz güzelliği, alışveriş mekânları, çarşıları, festivalleri, sanatsal ve kültürel etkinlikleri, sabaha kadar süren eğlenceleri ve daha birçok güzelliği ile Bodrum, yerli ve yabancı misafirlerine unutulmaz bir tatil fırsatı sunuyor.
İşte Bodrum’u Bodrum yapan en meşhur değerleri:
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi
Bodrum merkezde yer alan Bodrum Kalesi, St. Jean Şövalyeleri tarafından Bodrum’da kayalık bir yarım ada üzerinden inşa edilen Bodrum Kalesi, bugün Bodrum’un en önemli tarihi yapılarından biridir ve Bodrumla özdeşleşmiştir.
Kalenin yapımında dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion’un bir depremde yıkılan taşları kullanılmıştır. Kalenin içinde ise 1964’te kurulan ve dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi yer alır.
Müzede 14 sergileme salonu bulunur ve ağırlıklı olarak su altı eserleri sergilenmesinin yanı sıra Bodrum ve çevresinde yapılan kazılar sonucu elde edilen tarihi eserler de sergilenmektedir.
Halikarnas Mozolesi
Persler zamanında, Karia Satraplığı yapmış olan Kral Mausolos’un ölümünün ardından eşi tarafından inşa ettirilen bir anıt mezardır. Dünyanın 7 harikasından biri olan yapının, kolonları Yunan mimarisinden, piramit şeklindeki çatısı ise Mısır mimarisinden esinlenilerek yapılmıştır.
Oldukça ihtişamlı bir anıt mezar olan Halikarnas Mozolesi Bodrum merkezde olup, mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.
Bodrum Antik Tiyatrosu
Günümüzde Bodrum’da festivaller ve konserlerde kullanılan Bodrum Antik Amfi Tiyatrosu M.Ö. IV. Yüzyılda inşa edilmiştir. 1960’lı yıllarda restore edilen tiyatro, bugün Bodrum’un en meşhur tarihi yapılarından biridir.
Bodrum merkezde, Göktepe’nin güney yamaçlarında Turgut Reis yolunun hemen yanında bulunan antik tiyatroya uğramadan dönülmemeli.
Zeki Müren Sanat Merkezi
Bodrum’un bu kadar popüler hale gelmesinde Sanat Güneşi Zeki Müren de pay sahibidir. Zeki Müren’in son yıllarını geçirdiği Bodrum’daki iki katlı evi, vefatının ardından Kültür Bakanlığı tarafından devralınarak Zeki Müren Sanat Müzesi haline getirilmiştir.
Zeki Müren, evin genellikle birinci katını kullandığı için bu kat aslına uygun şekilde dekore edilmiş, üst katı ise müze şeklinde düzenlenmiştir. Burada Zeki Müren’e ait sahne kostümleri, kendi yaptığı tablolar ve ödülleri bulunmaktadır.
Zeki Müren Sanat Merkezi, Bodrum merkezde Halikarnas’ın hemen arka sokağında yer alır bakmadan geçmeyin deriz!
Festival ve Etkinlikler
Bodrum denilince akla önce deniz turizmi gelse de, neredeyse her ay düzenlenen ve herkese hitap eden onlarca festival ve etkinlikleriyle kültür turizminde de etkin rol oynuyor. Bodrum’un; müzik, dans ve film festivalleri, su sporları, konserler, tiyatrolar gibi daha birçok sanatsal ve kültürel etkinlikleri de oldukça meşhur.
Sahil ve Plajlar
Bodrum’un sahil, plaj ve koyları Bodrum’u Bodrum yapan en önemli adreslerdir. Yalıçiftlik Sahili, Bitez Plajı, Karaincir Plajı, Gündoğan Plajı, Ortakent Yahşi Plajı, Torba Sahili, Camel Beach, Göltürkbükü Cennet Koyu, Gümüşlük Koyu Bodrum’un kıyı kesimlerindeki en meşhur yerlerdir. Bodrum’un mavi ile yeşilin bir arada yaşanabildiği eşsiz doğasıyla birbirinden güzel koyları Bodrum’un en meşhur yerlerinden.
Barlar Sokağı
Popüler kültürün de etkisiyle Bodrum denilince gece eğlenceleri, eğlence denilince de Bodrum’un Barlar Sokağı akla gelir.
Bodrum merkezde bulunan Barlar Sokağı’nda, birçok ünlü ismin de konserler verdiği, her türden canlı müziğin dinlenebileceği, küçük-büyük birçok bar vardır. Bar ve eğlence mekânlarının yanı sıra alışveriş yapılabilecek hediyelik eşya dükkânları da bulunur.
Yerel Lezzetler
Çökertme Kebabı: Patates kızartması, kırmızı et, tereyağı ve yoğurtla servis edilen ve Bodrum’un hemen hemen tüm restoranlarında bulunan Bodrum’un en meşhur yemeğidir.
Bodrum’da Çökertme Kebabı dediğinizde, pizzacı olarak geçse de Sünger Pizza gurmelerin de tavsiye ettiği bir yer.
Kabak Çiçeği Dolması: Ege Bölgesi’nde oldukça bilinen bir yemek olan kabak çiçeği dolması, Bodrum’un da en meşhur tatlarından biridir. Sabahın çok erken saatlerinde toplanan kabak çiçeklerinin doldurulmasıyla yapılan bu yemek, Bodrum’un en güzel lezzetleri arasında yer alıyor.
Sait Restoran dolma dediğimizde aklımıza gelen ilk yerlerden. Yalıkavak Beldesi’ne bağlı Geriş Köyü’nde, Çimentepe mevkiinde yer alan restoranda kabak çiçeği dolması haricinde taze yaprak sarma, köpoğlu, köz biber, köz patlıcan, kalamar ve ahtapot gibi mezeler de var.
Sarmaşık Otu (Acı ot) Kavurması: Ege Bölgesi’ne özgü bir bitki olan acı ot, soğan ile kavrulduktan sonra yumurta ile pişirilir. Şifalı bir bitki olan sarmaşık otunun kansere karşı da etkili olduğu biliniyor. Bodrum’da mutlaka tadına bakılmalı.
Hardal Otu Salatası: Bölgede kendiliğinden yetişen hardal otunun zeytinyağlı salatası, Bodrum’daki yerel lezzetler arasında yerini almıştır.
Turp Otu Salatası: Ege Bölgesi’ne özgü ve yabani bir bitki olan turp otundan yapılan turp otu salatası da, Bodrum’un meşhur lezzetleri arasındadır.
Bitez Dondurması: Bodrum’un tatil beldelerinden Bitez’in ünlü Bitez Dondurmacısı’na uğramadan dönülmemeli. Tatlı çeşitleri ve kahvaltı servisleri de bulunuyor; ancak buranın meşhur olmasının sebebi alışılmışın dışında farklı lezzetlerdeki dondurmaları. Taze meyvelerden yapılan ve tamamen doğal olarak üretilen bu dondurmalar meşhur olmayı gerçekten hak ediyor.
Bitez Dondurmacısı’nda dondurma yemek için de sadece Bitez’e gitmenize gerek yok, Bodrum’um hemen hemen her beldesinde rastlayabileceğiniz bu dondurmacı sizleri bekliyor.
Deniz Mahsulleri: Bodrum’un özellikle kıyı restoranlarında denize karşı güzel bir akşam geçirirken deniz mahsullerinin tadına bakmadan Bodrum’dan ayrılmak olmaz.
Mandalina: Bodrum’un birçok yerinde mandalina ağaçları bulunuyor ve bu ağaçların kokuları rüzgârlarla birlikte geniş bir alana yayılıyor. Mandalina bahçeleri ve kokulu mandalinaları da Bodrum’un en meşhurlarındandır. Öyle ki, Bodrum’da mandalina şenliği bile düzenleniyor.
Mandalina yemek için kış aylarında, Aralık-Ocak-Şubat aylarında gelmenizi öneririz.