Site logo

Güllük Rehberi

Güllük, boksit madeni ihraç edilen ve Milas’a bağlı bir liman kasabasıdır. Eskiden odun kömürü üretildiği için önceki adı, odun kömürünün üretim yönteminden dolayı Küllük’tür. Başbakan İsmet İNÖNÜ ve Mareşal Fevzi ÇAKMAK tarafından 1933 yılında, bölgenin doğal güzelliklerinden dolayı Güllük adının daha çok yakışacağı düşünülerek değiştirilmiştir.

Rumlar tarafından eskiden ticarette kullanılan bir ithalat-ihracat limanıyken sadece birkaç ev ve depoların bulunduğu bir yerdi. Ancak daha sonra mübadelenin ardından gelen Türk ailelerin yerleşmesiyle artık bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Daha sonraki yıllarda ise yerleşim amaçlı ve turizm amaçlı gelenlere bağlı olarak nüfus yoğunluğunda artış olmuştur.

Güllük doğal güzellikleri ve zengin bitki örtüsünün yanı sıra, balık çeşitliliğiyle de oldukça bereketli bir bölge. Madencilik, zeytincilik, balıkçılık temel geçim kaynaklarındandır ve çevresindeki turizm merkezleri ve doğal güzellikleri nedeniyle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir.

Güllük’ün bir başka özelliği de, Atatürk’ün sağlığında büstünün dikildiği ilk yerlerden biri olmasıdır.

Nasıl Gidilir?

Milas-Bodrum karayolu üzerinden ulaşım oldukça basittir. Bodrum’a giderken yolun sağ tarafında kalır. Bu yol üzerindeki kavşakta, sağ taraftaki Milas-Bodrum Havaalanı’na ayrılan yolun ilerisinde bir yol daha ayrılmaktadır. Bu yoldan yaklaşık 8 km gidildiğinde, Güllük’e ulaşılır.

Güllük’e toplu taşıma ile de gidilebilir. Bunun için hem Bodrum’dan hem de Milas’tan minibüsler hareket etmektedir. Bu minibüsler ile Güllük’e gidiş-dönüş sağlanabilir.

Neler Yapılır?

Güllük, bölgenin coğrafi özelliklerinden dolayı girintili çıkıntılı kıyılara sahip bir yerdir. Bu nedenle koy sayısının fazla olması demek, keşfedilmeyi bekleyen birçok yer anlamına da geliyor. Turizm merkezlerine yakın olsa da Gülllük, kalabalıktan uzak ve sakin bir bölge. Bu nedenle doğal güzelliklerini korumaya devam ediyor. Dolayısıyla bu sakin koylarda denize girmek ve doğasını keşfetmek kalabalıklardan hoşlanmayanlar için oldukça ideal bir yer.

Güllük’ün merkezinde ise küçük bir çarşısı var. Balıkçılık yapılan bu yerde eskiden Rumlar’ın depo olarak kullandığı eski taş yapılar, balıkçı restoranlarına dönüştürülmüştür. Balıkçı restoranlarının tarihi dokusu ve atmosferi, gidenlere ayrı bir keyif yaşatıyor.

Güllük’ün karşısında ise, Kıyıkışlacık adında bir köy var. Bu köyde Karya medeniyetinden kalma İasos Antik Kenti bulunmaktadır. Bir yarımada üzerinde kurulu bu kentte, eski sur, su kemerleri ve mezarlar bulunmaktadır. İasos Antik Kenti, Güllük’e gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.

İLGİLİ YAZILAR

Yazıyı Sosyal Medya'da Paylaş

Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Pinterest ile Paylaş
WhatsApp'ta Paylaş
Linkdin'de Paylaş
Eposta ile Paylaş

Yorum Yazın